​​​​​​​10 tips voor een veilige en ontspannen autovakantie

Wil je lekker ontspannen en veilig op vakantie met de auto? Lees dan nu deze 10 tips!

1. Check altijd je auto voor vertrek

Breng je auto naar de garage en laat ze controleren op je oliepeil, remmen, accu en koeling. Dit is een kleine moeite maar is zeer belangrijk.

2. Tanken in het buitenland

In het buitenland hebben brandstoffen een andere naam dan in Nederland. Zoek van te voren uit welke brandstof je nodig bent in het buitenland, de meeste (nieuwere) navigatiesystemen geven dit wel aan.

3. Tolwegen

Tolwegen, wie heeft er nou geen hekel aan? Wil je niet steeds wachten in de lange rij voor de tolpoortjes? Koop een Tolbadge bij de ANWB, hiermee kun je over de hele Franse wegen bij de Télépeage direct doorrijden en elektronisch afrekenen.

4. Dit niet vergeten mee te nemen

Belangrijke papieren zoals je rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, id-kaart of paspoort, vergeet ze niet en leg ze op tijd klaar. Vergeet ook niet de reservesleutel van de auto mee te nemen.

5. Brandstofpas

Als je een buitenland tankpas hebt, kun je tanken bij alle DKV-tankstations. Heb je zelf je brandstof vooruit betaald, dan kun je de kosten declareren online via een formulier.

6. Afwijkende regels en verplichtingen

In Slovenië, Oostenrijk, Hongarije, Slowakije en Tsjechië is een vignet op de snelwegen verplicht.

In Zwitserland is ook een vignet op de snelwegen verplicht. Maar is het ten strengste verboden voor het gebruik én het bezit van navigatie apparatuur of -software met flitsmeldingen te hebben.

In Duitsland ben je in de zogeheten Umweltzones verplicht om je auto te voorzien van een milieusticker. Ook moet de functie voor flitsmeldingen voor elk navigatiesysteem zijn uitgeschakeld, dus ook je telefoon of je tablet.

Ook in Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen op alle apparatuur zijn uitgeschakeld. In sommige delen in het land is een milieusticker nodig. Ook is het verplicht om twee blaastuitjes in je auto te hebben die zijn voorzien van het NF-keurmerk.

In Spanje, Kroatië, Slovenië en Hongarije zijn een set met reservelampjes verplicht.

​​​​​​​In België, Turkije, Griekenland en Polen is een brandblusser verplicht in de auto.

7. Goed verzekerd op reis

Bekijk altijd goed welke kosten je zorgverzekering dekt in het buitenland. Kijk als in je leasecontract ook vervangend vervoer in het buitenland gedekt is. Sluit indien nodig een aanvullende reisverzekering af.

8. Vertrek 's nachts

Niet iedereen houdt ervan om in het donker te rijden en ook zie je niet veel van de omgeving. Maar als het kan, vertrek dan ‘s nachts of ‘s avonds, het is lekker rustig op de weg, waardoor de kans op files klein is. Eerder op je vakantiebestemming dus!

9. Milieuzones in buitenlandse steden

In veel Europese steden zijn milieuzones ingesteld, je hebt dus om de stad in te mogen een milieusticker of vignet nodig. Wanneer je dit overtreedt heb je kans op een stevige boete. Check dus voordat je weggaat de lijst van de ANWB met de landen en steden en de regels die hier gelden.

10. Met de elektrische auto op vakantie?

Nederland heeft een uitgebreid netwerk als het gaat om de laadstations, dit geldt helaas niet voor alle andere landen. Dus ga je met je elektrische auto op vakantie en wil je weten op welke punten je kunt opladen? Check dan even je route en waar de oplaadpunten zich bevinden.

Lees ook : Vakantie in eigen land

Ga terug naar blog

RUIM 100.000 PARTICULIERE VAKANTIEHUIZEN