​​​​​​​Top 8 mooiste plekken in de Franse Pyreneeën

De Franse Pyreneeën, iedereen kent ze wel en weet hoeveel prachtige plekken ze te bieden hebben. Maar wat zijn nou dé top 10 mooiste plekken? Lees hieronder!

1. Grotte de Niaux

Op 35 meter hoog bevindt zich de ingang van de Grotte de Niaux. Maar ben je hier eenmaal binnen, waar het altijd rond de 12 graden Celsius is, moet je snel bukken. Lopen op hoge hakken is verboden, net als foto’s maken helaas. Je loopt achter de gids aan, met helm en lamp, tot diep in de grot over glibberig gesteente. Ben je in de zogenaamde Salon Noir, zie je tekeningen van 12.000 jaar geleden. De holbewoners hebben deze muur versierd met steenkool, dierenvet en veldspaat. Vooral paarden, geiten en bizons. Er is nog meer prehistorisch te bewonderen in de omgeving van deze grot.

2. Saint-Jean-Pied-de-Port

Saint-Jean-Pied-de-Port. Dit schilderachtig vestigingstadje ligt aan beide kanten van het riviertje de Nive. Maar ook aan de voet van de bergpas die over de Franse Pyreneeën naar Roncesvalles loopt. Poorten en muren uit de 16de eeuw omringen de bovenstad. Een stad met stokoude huizen, smalle straatjes, een citadel en een kerk uit de 14de eeuw.

3. Bagnères-de-Luchon

Bagnères-de-Luchon. Elegant en welgelegen kuuroord met wel meer dan 80 heilzame bronnen. Niet alleen nu populair, maar ook bij de Romeinen en tijdens de belle époque. Alexandre Dumas, Gustave Flaubert en Victor Hugo gingen hier zelfs kopje onder. Het marmer, de plafondschilderingen, het casino en de kiosk, het staat er allemaal nog. Net zoals de badgasten, wentelend in modder of wekend in zwavelhoudend water.

4. Col d'Aubisque & Col du Tourmalet

De Tour de France wordt in de bergen beslist’, de woorden van een wijs velosoof. Oftewel, in de Pyreneeën of in de Alpen. Dit is niet altijd waar, maar vaak is dit wel het geval. Van alle Pyreneeëncols is op de Col du Tourmalet (2114 m) en de Col d’Aubisque (1709 m) de meeste wielrenners geschiedenis geschreven. Ben je nou totaal niet van fietsen, zijn de beide paswegen nog steeds een waar genot in de auto.

5. Saint-Lizier

Het eeuwenoude Saint-Lizier, wat schilderachtig hoog ligt op een heuvel, is een van de mooiste dorpen van heel Frankrijk. Het allermooiste gebouw in Saint-Lizier is de kathedraal, de Notre-Dame-de-la-Sède. In dit huis van god trekken de fresco’s uit de 11de de meeste aandacht.

6. Saint-Jean-de-Luz

De Pyreneeën zijn zo’n 430 kilometer lang, beginnend en eindigend in de zee. Met aan de westkant van de Saint-Jean-de-Luz en de Golf van Biskaje. De Saint-Jean-de-Luz is een van de leukste dorpen die alles heeft. Zo is er een rijke geschiedenis, een prachtige kerk, een prettig klimaat, prachtige bezienswaardigheden, een fijn strand en een mooi plein. Dit dorpje is zeer geschikt als start- of eindplaats van de route door de Pyreneeën.

7. Collioure

Aan de oostkant, aan de Middellandse Zee bevindt zich Collioure. Dit wordt door veel mensen gezien als de meest aantrekkelijke badplaats aan de Côte Vermeille. De haven en stranden vormen door hun historische bouwwerken, hun ligging en door de kleurige vissersboten een schilderachtig geheel. Hier leefden en werkten tientallen bekende schilders, zoals Picasso, Dufy, van Dongen en Matisse. De muren van Hotel Les Templiers, zijn verstopt achter alle kunstwerken van vele kunstenaars die de rekening betaalden met hun schilderijen.

8. Cirque de Troumouse

Een keteldal uit de ijstijd, net als het Cirque de Gavarnie wat in de buurt ligt, zijn beide uitgeroepen tot werelderfgoed. Het Cirque de Troumouse ligt meer afgelegen, maar is minstens zo groot. Via een kronkelend weggetje kun je hier komen. Hier vind je duizend krokussen, honderd schapen en een beeld van de Maagd van Troume in een grote halve cirkel van gestolde rotswanden, liggend op 2138 meter hoogte in de bergen.

Klik hier voor ons complete aanbod vakantiehuizen in de Frankrijk.

Ga terug naar blog

RUIM 100.000 PARTICULIERE VAKANTIEHUIZEN